16. Oktober 2017 – Art

The new TATE ST YVES is open

Cornwall’s most popular gallery completes major transformation

A four - year building project has doubled the space for showing art, adding almost 600 square metres of galleries, and created spectacular new studios for learning activities.

The new gallery, sunk into the cliff alongside the original building, offers artists and curators a
column free space lit by six huge skylights. Designed by the awardwinning Jamie Fobert Architects, it will allow Tate St Ives to stay open all year round for the first time, without the need to close each time the exhibitions change. With a public garden on its roof, connected to the cliff above and the beach below, the new building also adds a collection care studio, loading bay, staff offices and visitor facilities. Clad in handmade ceramic tiles with a blue green glaze, the building is designed to reflect the changing colours of the sky and sea. Exciting new spaces for learning activities and events have also been created to meet growing demand. Evans and Shalev, the architects of the original Tate St Ives building, returned to add a new space for hands on workshops and family activities, a studio for visitors to explore archival and digital material about the art on display, and a spectacular glazed studio on the roof terrace with views out over the sea. The existing galleries have also been refurbished and integrated into these addition.

The new gallery, sunk into the cliff alongside the original building, offers artists and curators a column - free space lit by six huge skylights.

Images:© Dennis Gilbert (2), © Hufton+Crow (4)

The new gallery opens with a major exhibition of new and recent work by Rebecca Warren, renowned for her exuberant, roughly worked clay sculptures. In 2018, this space will be used for an exhibition of women artists inspired by Virginia Woolf, a retrospective of Patrick Heron’s vibrant paintings, and a specially commissioned project by contemporary artists Nashashibi /Skaer